Facebook влезе в съюз с руската търсачка Yandex 16.01 | 08:09

Гигантът се съгласи да споделя публичната информация на потребителите си в ОНД и още няколко държави от региона

От Георги Георгиев

Социалният гигант Facebook се споразумя да споделя публичната информация на потребителите си с Yandex – най-голямата интернет търсачка в Русия, информира BBC.

По този начин търсещите информация през Yandex ще могат да преглеждат данните на Facebook потребителите в Русия, Турция и страните от Общността на независимите държави (ОНД), в това число и на Украйна, Беларус и Казахстан.

Споделената информация включва публичните публикации и коментарите към тях. Профилите или публикациите, които са "скрити", остават недостъпни за търсене.

Според наблюдатели този ход ще помогне на Yandex да подобри резултатите от търсенето и да увеличи трафика към Facebook в Русия. Припомняме, че в страната най-популярната социална мрежа e в руската V Kontakte.

Създателите на Yandex споделят, че информацията ще се сортира на база популярността ѝ във Facebook. Пълният достъп до публичните данни на потребителите в социалната мрежа означава, че "Facebook ще бъде по-добре представен в Русия".

Освен това тази стъпка ще позволи на потребителите да намират стари приятели, без да трябва да се регистрират във всяка съществуваща социална мрежа.

Стойността на сделката е неизвестна, като според различни източници тя не включва пари.

Най-четени