Facebook няма спирачка. Предлага страхотна нова услуга! (ВИДЕО) 24.09 | 09:11

360-градусови видеа ще красят стените на потребителите

От Ивайло Коралски

Преследвайки постоянно новости, чрез които да подобри потребителския News Feed, Facebook продължава традицията, добавяйки нови, много по-поглъщащи видеа. Социалната мрежа анонсира 360-градусови видеа, които ще наводнят стените на потребителите буквално от днес. За момента въпросните видеа са достъпни единствено от уеб и Android. Поддръжката на iOS устройства ще се забави с няколко месеца.

 360-градусовите видеа на Facebook работят по сходен на техните побратими в YouTube начин. Докато дадени кадри са възпроизведени, с курсора на мишката потребителите ще могат да кликат и движат камерата в различни посоки. Ползвателите на мобилни устройства ще могат да използват пръстите си, за да натискат и движат гледната точка на камерата. Другият вариант е просто движение на съответното мобилно устройство, чрез което се получава смяна на перспективата. Подобна стъпка от страна на Facebook подготвя компанията за неминуемия старт на VR манията, която ще стартира в рамките на следващата година. Facebook e от големите играчи (заедно със Sony, Samsung и Valve), които ще стартират продажбите на потребителска VR каска (Oculus Rift) в началото на 2016 година.

Количеството компании, които публикуват 360-градусови видеа се увеличават с часове. В това число гиганти като Discovery, VICE, GoPro, Saturday Night Live, LeBron James & Uninterrupted и Disney (Star Wars).

Видео на "Междузвездни войни", тук.

Водещи