Facebook обърна коментарите нагоре с главата 15.05 | 12:44

Вече можете да отговаряте на конкретен човек, а не просто да се включите в дискусията

От Ралица Стоянова

Почти всички имаме профили във Facebook и на почти всекиго се случва да коментира под статус или снимка на приятел, познат, медия, компания, организация... Това е и една от хубавите черти на социалната мрежа – можеш лесно да проследиш какво мислят хората около теб по дадена тема.

С последните промени, които сайтът на Марк Зукърбърг въведе, тази лекота на комуникацията като че ли малко се позагуби. Дори напротив, нещата са на път да станат съвсем объркани, пише Econ.bg

Първият видим ефект от промяната беше следният: можеш да отговаряш на някой от коментиралите преди теб, а не просто да се включиш в образувалата се дискусия, без да е ясно кой те е провокирал за това, освен ако в началото на коментара си не уточниш изрично към кого се обръщаш. Дотук добре – коментарите във Facebook все повече започнаха да приличат на отделни мини форуми.

След това обаче се откроява още един нови момент, който за много хора е откровено дразнещ и объркващ - коментарите сами се пренареждат, като на най-горни позиции отиват най-добрите от тях.

Интересното е, че подредбата зависи изцяло от всеки един потребител и  се основава на неговите контакти в социалната мрежа. Ето защо едни и същи коментари, гледани през различни профили, могат да са наредени по различен начин.

Ето какви фактори се взимат предвид за всеки коментар според обясненията на самия Facebook:

- Положителна обратна връзка  – генерираната положителна оценка за него въз основа на общия брой харесвания (или like-ове) и отговаряния, като тук се включват и тези действия от страна на собственика на конкретния профил;

- Връзки – взаимовръзките между участниците в дискусията също могат да изкачат даден коментар по-нагоре. Например, реплики между приятели може да се окажат видими на първо място;

- Отрицателна обратна връзка – генерираната отрицателна оценка въз основа на събрани докладвания за спам, включително и от страна на собственика на профила. Ако често сте били посочвани като спамър, също нямате шанс коментарът ви да е на предни позиции.

Защо Facebook реорганизира коментарите по този начин? Посоченият аргумент е: "най-активните и ангажирани участници в разговори сред тези, които ви четат, ще са най-видими; така посещаващите страницата ви ще виждат най-добрите дискусии".

Конкретен пример за бъркотията с новите коментари във Facebook вижте в Econ.bg.

Водещи

Най-четени