Facebook пуска ново приложение за смартфони 05.04 | 10:16

То ще появи на пазара от 12 април и първоначално ще бъде достъпно през апаратите на Samsung и HTC

От Ралица Стоянова

Социалната мрежа Facebook официално представи своя нов софтуер за смартфони, който разполага с повече и по-дълбоко вградени социални функционалности.

С него компанията на Марк Зукърбърг се надява да задържи потребителите си и да привлече рекламодатели, които да инвестират в реклама върху малките екрани на мобилните устройства, информира Bloomberg.

Софтуерът, който компанията е нарекла Home, дава улеснен достъп до различните функционалности – снимките на приятелите, съобщенията и статусните ъпдейти през смартфона, пише Econ.bg

Това каза Марк Зукърбърг при представянето на Home по време на специално събитие, организирано в централата на компанията в Менлоу Парк, Калифорния.

Новото приложение ще се появи на пазара от 12 април, като първоначално ще бъде достъпно през апаратите на корейската Samsung и тайванската HTC, работещи под мобилната операционна система Android на Google.

Самото приложение ще получава ъпдейти всеки месец и ще може да се изтегли от онлайн магазина за приложения на Google – Google Play.

Шефът на най-голяма социална мрежа ясно заяви, че компанията му не работи върху собствен смартфон или операционна система. 

Не всички са на мнение, че ходът с Home ще се окаже успешен.

Според Чарлз Голвин, анализатор от Forrester Research, приложението ще се хареса на част от най-отдадените Facebook потребители. То обаче едва ли ще промени начина на взаимодействие на голямата част от потребителите с техните смартфони.

"Ясно е, че Facebook иска да бъде център на мобилното преживяване на потребителите си", казва Голвин. "Не е ясно обаче дали самите потребители искат точно това", допълва той.

Освен Home по време на събитието в Менлоу Парк бе представен и моделът HTC First, който ще разполага с новата приставка. Очаква се телефонът да се появи на пазара още следващата седмица през мрежата на щатския телеком AT&T на цена от 99,99 долара. За момента в него няма реклами, но според Марк Зукърбърг това ще се промени в скоро време.

През следващите месеци ще се появи и версия, която ще е специално за таблети под Android, съобщиха от Facebook.

Още бизнес новини от Econ.bg:

Удар в сърцето на офшорната индустрия

Водещи

Най-четени