Facebook с първи офис в Близкия изток 31.05 | 11:15

Офисът в Дубай ще се занимава основно със събиране на рекламодатели в региона

От Георги Георгиев

Социалната мрежа Facebook отвори първия си офис в арабския свят в сряда (30 май), съобщава AP.

Разположена в ИТ бизнес парк в Дубай, новата единица ще работи за намирането на рекламодатели в социалната мрежа, която напоследък разочарова инвеститорите с падащите цени на акциите си на борсата.

Освен за реклама и маркетинг Facebook се оказа изключително полезен инструмент за връзка между антиправителствените активисти по време на Арабската пролет пред 2011 г. Тогава социални мрежи като Facebook и Twitter индиректно спомогнаха за падането на няколко от многогодишните репресивни режими и до коренна промяна в политическата обстановка в региона.

Вицепрезидентът на Facebook Джоана Шилдс, отговаряща за региона ЕМЕА (Европа, Близкия изток и Африка), обаче коментира, че стъпването на мрежата в Дубай има чисто комерсиални подбуди.

"Потребителите във Facebook използват мрежата, за да организират митинги по политически причини навсякъде по света", каза Шилдс и допълни, че ръководството на компанията винаги е омаловажавало политическата сила на сайта и че хората са тези, от които идва инициативата да се събират за общи действия.

За момента офисът на социалната мрежа в дубайския бизнес парк Internet City е повече от скромен. В него работят само трима служители, които ще привличат местни рекламодатели и ще показват рекламите им на 45-те милиона абонати в мрежата, живеещи в страните от Близкия изток и Северна Африка.

Към момента Facebook разполага с 30 офиса по целия свят.

Водещи

Най-четени