Акциите на Facebook ще паднат с още 20%, прогнозират специалисти 30.05 | 09:54

Анализ на Bloomberg сочи, че реалната им цена трябва да е 23,07 долара

От Ивайло Ачев

Откакто Facebook излезе на борсата, акциите на социалната мрежа непрекъснато падат и вече костваха на инвеститорите 25 млрд. долара спрямо стойността им при първичното предлагане т.е. около 20%. Според анализ на Bloomberg обаче тази тенденция няма да се обърне скоро и ще продължи, докато стойността на акциите не падне с още 20%.

В момента пазарната капитализация на социалната мрежа е 79,1 млрд. долара, след като при излизането на борсата тя беше малко над 104 млрд. долара. Моментната пазарна капитализация на социалната мрежа е 29,5 пъти по-голяма, отколкото се очаква да е печалбата на Facebook през 2014 година - 2,69 млрд. долара.

Именно това съотношение на печалба–пазарна капитализация кара експертите на Bloomberg да очакват още по-сериозен спад в стойността на акциите на социалната мрежа. Според прогнозите цената на една акция трябва да стигне до 23,07 долара, за да отговаря на съотношението печалба-пазарна стойност.

Вчера, 29 май, акциите на Facebook за пръв път паднаха под 30 долара и затвориха при 28,84 долара. Предишната най-ниска граница на затваряне беше 31 долара.

Водещи

Най-четени