Facebook си купил "бели" хакери за 1 млн. долара 03.08 | 17:32

Те са помагали на компанията да затегне мерките в сигурността

От Лазар Тодоров

Компанията Facebook е изплатила за две години един милион долара на "бели" хакери, помагащи да се отстранят дупки в сигурността на социалната мрежа, предаде ИТАР-ТАСС.

В блога на корпорацията днес бе съобщено, че поощрителната програма е станала полезно средство в усилията на социалната мрежа за гарантиране на сигурност.

По данни на Facebook 329 души са получили премии през този период, като в това число влизат както професионални програмисти, така и любители. Най-младият участник е само на 13 години.  Помощниците на компанията живеят в 51 страни по света, като едва 20% са жители на САЩ.

Други компании също прибягват до услугите на така наречените "бели" хакери. През май корпорацията Google също оповести, че е изплатила на специалисти хонорари за 1,7 милиона долара, за да открият пропуски в програмирането на продуктите. През юни Microsoft обяви внушително възнаграждение за онези, които вземат участие в изпробването на бета версията на операционната система Windows 8.1 и открият нейни слабости, допълва БТА.

Под понятието "бели хакери" се разбира хакери, които предлагат знанията и нестандартното си мислене в полза на големите технологични корпорации и на обществото.

Водещи

Най-четени