Globul има нов изпълнителен директор 05.07 | 15:22

Стайн-Ерик Веланще оглави компанията

От Елица Елефтерова

Мобилният оператор "Глобул" (Globul) се сдоби с нов изпълнителен директор. Стайн-Ерик Веланще оглавява вече компанията. Преди Велан е заемал длъжността ръководител "Мобилни услуги” в норвежката Telenor ("Теленор").

Той е бил начело на Теленор Сърбия в продължение на две години и половина. След назначението си в Сърбия, Стайн-Ерик Велан е заемал поста управляващ директор на Унинор в Индия. Има опит и като част от ръководството на Теленор в Скандинавия, където е бил начело на норвежкото бизнес подразделение.

Норвежката телекомуникационна и медийна компания "Теленор" купи през април тази година"Глобул" и "Германос" от гръцкия телеком ОТE. Сумата на сделката беше 717 млн. евро, без приспадане на парични средства и задължения.

Новото назначение е факт след одобрението от страна на Европейската комисия (ЕК) на споразумението на "Теленор" с OTE за придобиване на българския мобилен оператор.

След окончателното приключване на сделката, което се очаква през третото тримесечие на 2013 г. Велан ще бъде официално назначен за изпълнителен директор на дружеството.

"Радвам се, че получих възможност да оглавя Глобул – един от водещите телекомуникационни оператори и призната марка в България. С нетърпение очаквам да работя с екипа тук за по-нататъшно развитие на компанията в полза на клиентите, служителите и на българското общество", заявява от своя страна Велан в прессъобщение.

Глобул е вторият по големина мобилен оператор в България с пазарен дял от 36%. Телекомът присъства в България от 2001 г. насам. В края на 2012 г. компанията отчита 4,5 милиона абонати и 36% пазарен дял. През 2012 г. Глобул и Германос България генерираха приходи от 378 милиона евро и печалба преди отчисления и амортизации в размер на 135 милиона евро.

За региона на Централна и Източна Европа Теленор груп в момента присъства в Унгария, Сърбия и Черна гора, като в последните две е лидер по приходи в областта на мобилните услуги.

 

Водещи

Най-четени