Google инвестира в образованието 31.01 | 09:40

Основната цел на компанията e по света да има много технически грамотни хора

От Александър Бакалов

Google закупи 15 000 броя от миниатюрните компютърни системи Raspberry Pi, които да бъдат използвани в английските училища. Председателят на компанията Ерик Шмид заяви, че достъпът до компютърни технологии в училищата е ключът към обучаването на хора с техническо мислене, а това е основната цел на компанията.

От Google вече демонстрираха ясно интереса си към Великобритания, след като закупиха земя край Лондон и планират да инвестират един милиард долара в построяване на офиси.

Партньорството между Google и Raspberry Pi e обявено в колежа Честъртън, където съоснователят на Raspberry Pi Ебън Ъптън е изнесъл съвместен урок по програмиране заедно с Шмит.

"Основната цел на Google e по света да има много технически грамотни хора", заяви Ерик Шмид пред BBC.

"Почти всичко е по-добро, когато хората получат по-добро образование. Съществува истински проблем с недостига на добре образовани хора в областта на математиката и техниката. Не само във Великобритания, но и навсякъде по света, във всяка една страна".

"Прогресът в наши дни е основно технически, така че придобиването на тези умения максимално рано е добра инвестиция във Великобритания", продължава Шмид. "Разбира се, някои от тези деца ще създадат страхотни собствени компании и ще работят за тях, но други ще работят за Google.”

Водещи

Най-четени