Google нае известен футурист 15.12 | 10:56

64-годишният изобретател и футурист Рей Кързуейл ще работи върху способността на машините да учат

От Георги Георгиев

Интернет гигантът Google е наел на работа известният американски учен и футурист Рей Кързуейл. Информацията дойде от самия сайт на Кързуейл Kurzweilai.net.

Според нея Кързуейл, който е известен със своята запаленост по иновациите на Google, официално започва работа в понеделник (17 декември) като директор на инженерния отдел в компаниите. Той ще се занимава с проектите, свързани с обработката на езика, както и с развиването на способностите на машините да учат.

Известният футурист споделя, че неговите интереси областта на технологиите започват още в детството му. Кързуейл първи изобретява система за слепи, която превръща писания текст в реч. Сред заслугите му са и редица други изобретения, които по думите му "променят живота на хората".

Освен изобретател, 64-годишният Кързуейл е и автор на редица текстове, в които той изследва възможностите за развитие на технологиите в бъдеще.

Една от прогнозите му е, че в относително близко бъдеще компютрите ще се усъвършенстват до степен, в която ще се съревновават с хората по отношение на интелекта и самосъзнанието. Подобна еволюция би ускорила технологичното развитие до безпрецедентни нива, смята Кързуейл.

"През 1999 г. прогнозирах, че в рамките на десетилетие ще станем свидетели на технологии като самоуправляеми коли и мобилни телефони, които са способни да отговарят на въпросите на собствениците си. Тогава хората ме критикуваха, че подобни прогнози са нереалистични", пише футуристът в своя блог. "Десет години след това Google демонстрира самоуправляема кола, а хората наистина могат да задават въпроси на своите Android телефони".

Водещи

Най-четени