Google не успя да скрие порното на американците 14.12 | 09:50

Порнографското съдържание в мрежата се оказа все още лесно откриваемо

От Георги Георгиев

Щатският интернет гигант Google попадна под огъня на защитници на правата на децата в САЩ, след като твърденията на компанията, че е успяла да постави ефективна бариера пред порнографското съдържание, бяха поставени под въпрос, пише британският в. Daily Mail.

За да отвърнат на зачестилите критиките за лесния достъп до порно през търсачката си, Google промениха своите методи на търсене в САЩ, но това изглежда не е направило достъпа до материали с експлицитно сексуално съдържание по-труден.

Тест, проведен от Daily Mail, показал, че порнографското съдържание в мрежата все още е лесно откриваемо.

Така търсене по думата "porn" извадило стотици снимки с рейтинг "X”. Опитът поставя под сериозно съмнение твърденията на Google, че в САЩ вече е необходимо значително по-прецизно търсене, за да бъдат показани подобни материали.

В опит да се справи с проблема търсачката наскоро промени и своите филтри за безопасно търсене (SafeSearch), които позволяват пълно блокиране на интернет порнографията. Така в САЩ вече има само две опции за настройка – показване на всички експлицитни резултати и пълното им блокиране.

Не всички зад Океана обаче са доволни от опитите за промени. Част от интернет потребителите коментираха, че новите правила, които Google се опитва да наложи, са форма на интернет цензура.

Водещи

Най-четени