Google отнесе глоба от 25 хил. долара заради Street View 17.04 | 13:04

Колите на Street View събирали неправомерно защитени данни

От Андриян Георгиев

САЩ глоби Google с 25 хил. долара, след като американските власти уличиха интернет гиганта, че е възпрепятствал разследването на неговата услуга за картографиране Google Street View, съобщава BBC.

Федералната комисия по комуникации (ФКК) на САЩ заяви, че от Google "умишлено са възпрепятствали и забавяли" разследването в продължение на месеци.

Лидерът сред интернет търсачките не е отговорил на исканията на ФКК за предоставяне на информация и документи, твърдят от ФКК.

Разследването е започнало през 2010 година, след като колите на Street View по невнимание са заснели данни, които са защитени.

Информацията, която e събрана от преминаващите по улиците коли на Street View в повече от 30 страни, включва пароли, имейли и др. данни, които се предават безжично по незащитени рутери, заявяват от ФКК.

От ФКК посочват, че все още има "важни въпроси" около проекта Street View, на които не е отговорено.

ФКК призова в съда един от инженерите на Google, който е разработил софтуерния код, който компанията използва за събирането на данни.

Ала неназованият инженер се позова на Петата поправка на Американската конституция, която защитава гражданите от злоупотреби на държавните институции при обвинения за престъпления, така че той не би трябвало да свидетелства.

Базираният в Калифорния интернет гигант оспори констатациите на ФКК.

"Както ФКК отбелязват в техния доклад, ние предоставихме всички материали, които регулаторните органи смятаха, че са им необходими, за да завършат своето разследване, като ние не намираме, че сме нарушили каквито и да е закони", заявиха от компанията. 

Водещи

Най-четени