Google под угроза от солена глоба в Европа 11.01 | 12:17

Обвиняват интернет гиганта, че се възползвал от доминиращото си положение при търсачките

От Георги Георгиев

Щатският онлайн гигант Google ще трябва промени начините, по които представя резултатите в търсачката си или в противен случай ще бъде изправен пред антитръстови обвинения за фаворизиране на собствените си услуги при търсене. Това заяви еврокомисарят по конкуренцията Йоаким Алмуния, цитиран от Financial Times.

Пред британски ежедневник Алмуния споделил, че е загрижен за "начина, по който те (Google) промотират собствените си услуги" и че се опасява от "злоупотреби, които Google правят с доминантната си позиция" при търсачките.

По-рано този месец Щатската федерална търговска комисия заяви, че не разполага със законова основа, за да започне дело срещу Google за злоупотреба с положението си на пазара. Тогава от комисията казаха, че все пак са получили обещание от Google, че интернет гигантът ще прекрати "най-тревожните" си практики при търсене, припомня AFP.

Европейският съюз стартира свое разследване срещу компанията през 2010 г. след оплаквания от няколко компании, в това число и притежаваният от Microsoft европейски уебпортал за онлайн търговия Ciao, който започна свое дело срещу Google през 2011 г.

Властите в ЕС се притесняват най-вече от начина, по който Google показват резултатите от търсенията при специалните си услуги. Такова е например е търсенето на туристически услуги, при което щатската компания фаворизирала предлаганите от нея услуги пред тези на конкурентите.

През декември 2012 г. от ЕК заявиха, че ще се опитат да постигнат компромисно решение с Google, което ще може да бъде сключено в резултат на многомесечните преговори между двете страни, стартирали още през юли миналата година.

Ако споразумение все пак не бъде сключено, то интернет гигантът го грози глоба до 10 процента от общите му приходи.

Водещи

Най-четени