Google почете една спортна легенда 21.03 | 10:19

Днес се навършват 54 години от раждането на Айртон Сена

От Георги Георгиев

С днешния си Doodle търсачката на Google отбеляза 54 години от раждането на един от най-великите пилоти във Формула 1 – покойният бразилец Айртон Сена.

Приживе Сена става носител на три световни титли, като и до днес продължава да държи рекорди във Формула 1. Сред постиженията му влизат най-много последователни полпозиции и най-много последователни стартове от първия ред. Сена дълго време държи и рекорда за най-млад трикратен световен шампион - до момента, в който бива изместен от Себастиян Фетел.

Стилът на каране на Сена е безкомпромисен, граничещ с опасен. Според много анализатори, включително от BBC, Сена е предефинирал възможностите на болидите от Формула 1.

Животът на гениалния състезател свършва трагично на 1 май 1994 г. на пистата Имола в турнира за Голямата награда на Сан Марино. Тогава Сена се блъска в предпазната стена на завоя Тамбурело със скорост от близо 240 км/ч. Това е последният смъртен случай във "Формула 1" до момента.

Айртон Сена е избран за най-великият пилот във Формула 1 за всички времена от 217 бивши и настоящи състезатели в престижното автомобилно състезание, сочат резултати от анкета на британското издание "Autosport”.

Водещи

Най-четени