Google с нова облачна услуга 15.02 | 13:16

Drive ще ни предлага възможност да съхраняваме големи по обем данни в облака

От Георги Георгиев

Следващата голяма стъпка на Google ще бъде нова услуга са съхранение на данни в облака, наречена Drive, съобщава Wall Street Journal. С нея американската интернет компания ще се опитва да навакса изоставането си при въвеждането на подобен тип хранилища за данни, познати ни от проектите Dropbox, iCloud на Apple и SkyDrive на Microsoft.

Днес Googlе са сериозно обвързани с услугите за обработката на документи и комуникацията. Поради това развитието на компанията в облачната сфера ще бъде наблюдавано с интерес, коментират наблюдатели.

Drive ще позволи на потребителите да съхраняват файлове в облака и да да имат достъп до тях посредством различни устройства, свързани с интернет – смартфони, таблети или др. Очаква се услугата да бъде стартирана в най-скоро време – вероятно в следващите седмици.

Информацията, която ще може да бъде съхранявана в Drive, включва снимки, документи и видеоматериали, които ще бъдат държани на сървърите на Google. Според Wall Street Journal по функционалност новата система прилича най-вече на Dropbox, която се радва на значителен успех и разполага с 50 милиона потребители по целия свят.

Бизнес моделите, стоящи зад двете облачни услуги, също ще са подобни – подобно на Dropbox Google Drive също ще бъде безплатна, но при съхраняване на голяма по обем информация потребителите ще трябва да плащат месечна такса.

Водещи