Google ъпгрейдва картите си под Android 16.08 | 12:53

Градският транспорт в 500 града става по-достъпен благодарение на ъпдейт в Google Maps

От Георги Георгиев

Щатската интернет компания Google актуализира своята услуга Google maps за мобилни устройства, така че тя да стане по-удобна за жителите на големите градове, ползващи масовия градски транспорт. Ъпгрейдът идва в момент, в който лидерът в интернет търсенето влиза във все по-жестока конкуренция с бившите си партньори от Apple, коментират AP.

Фокусът на новите подобрения е поставен върху опциите, които Google Maps предлага по отношение на обществения транспорт в близо 500 града по целия свят.

Пуснатият официално от тази сряда ъпгрейд включва маршрутите и разписанията на повече от 1 милион спирки на градския транспорт и метростанции по целия свят. Това е увеличение  на базата данни с 50% в сравнение с година по-рано. На част от станциите Google ще предостави и информация за вътрешните посоки на движение, които ще помогнат на потребителите да се ориентират в сложната транспортната система.

Наред с това новите подобрения ще ни позволят да избираме маршрути, които могат да бъдат изминавани с един вид превозно средство. Така ще можем да разберем например как да стигне до дадено място само с метро (ако има такава възможност), без да ни се налага да се прекачваме на автобус или трамвай.

Първи от подобрените карти ще се възползват притежателите на мобилни устройства под Android. От търсачката заявиха, че се надяват да направят ъпдейти на услугата си и под другите мобилни операционни системи, в това число и под iOS. Те обаче не уточниха кога ще се случи това.

Промените идват в момент, в който Apple готвят да премахнат Google maps като автоматична навигационна услуга в своите iPhone и iPad. На нейно място технологичният гигант ще предложи собствена картографска разработка, която ще се появи в новата iOS 6 през есента.

Най-четени