Samsung обмисля да купи PC-звеното на HP? 23.08 | 19:31

Поведението на корейската компания свидетелства именно за това

От Георги Георгиев

Корейският електронен производител обмисля възможността да закупи бизнеса с персонални компютри на HP. Това предполагат информирани анонимни източници, цитирани от digitimes.com.

Изводите са на базата на скорошните контакти между Samsung и тайванските производители на лаптопи Quanta Computer, Compal Electronics и Pegatron Technology. Основна тема на разговорите била оценката на възможностите за аутсорсинг на поръчки за персонални компютри, изпълнявани от Samsung за тях.

Според източниците, които работят по веригата по доставки, е вероятно Samsung да започнат скоро да извършват доставки в малки количества към тези тайвански компании.

 Всички ноутбуци на Samsung се произвеждат във фабрики в Китай, макар че в миналото компанията е осъществявала контакти на няколко пъти с тайвански производители относно аутсорсинг на поръчки, но без резултат.

В края на миналата седмица HP предизвика силни емоции в световната компютърна индустрия след като обяви, че прекратява бизнеса си с WebOS устройства, таблети и смартфони, работещи с платформата на Palm.

Корпорацията съобщи още, че ще направи и сериозни промени в РС подразделението, като вариантите са два – това звено да бъде обособено в отделна компания или да се следва модела на IBM, която преди седем години продаде бизнеса си с персонални компютри на китайската Lenovo.

Към момента HP е най-големият производител PC-та в света, следвана от Dell. Ако компанията реши да продаде своето РС подразделение, купувачът може да заеме първо място на световния пазар, коментират експерти.

Водещи