HP обединява производствата на принтери и PC-та? 21.03 | 10:50

Щатският гигант ще прекара следващите няколко години в цялостно преустройство

От Георги Георгиев

Същестува вероятност американският производител на електроника Hewlett-Packard да обедини двете си звена, произвеждащи персонални компютри и принтери. Ако се случи, подобен ход би имал за цел да намали разходите на изпадналата в затруднение компания, предаде AP.

Непотвърдената новина бе съобщена първо от технологичния блог AllThingsD.com, който се позова на анонимни източници.

За момента от HP отказват коментар по темата пред медиите.

Ходът на американският гигант би дошъл в момент, в който продажбите на принтери и мастило спадат поради намаленото търсене и засилващата се конкуренция в сектора. Днес HP e най-големият производител на персонални компютри в света, но и тук продажбите са намалели сериозно, след като през последните години потребителите все повече насочват вниманието си към таблетите и смартфоните.

Освен външните фактори компанията се изправя и пред вътрешни проблеми – тема, която изпълнителният директор Мег Уитман засегна през февруари тази годна по време на конферентен разговор.

"Не направихме нужните инвестиции през последните няколко години, за да останем в крак с очакванията на потребителите и с пазарните тенденции", коментира Уитман, след като от HP обявиха намалени приходи за изминалата година. "В резултат, ставаме свидетели на намаляващи приходи и печалби днес", допълни тя.

Уитман зае ръководния пост в HP през септември 2011 г., след като предишният CEO Лео Апотекер бе уволнен след 11 месеца начело на компанията. По времето на Апотекер бе взето противоречивото решение за продажбата на губещото PC звено или отделянето му в нова компания. Решението бе отменено от Уитман, която се обяви за запазването на бизнеса с персонални компютри.

Миналия месец от HP заявиха, че планират да прекарат следващите няколко години в цялостно преустройство на компанията. Очакваното комбиниране на производствата на принтери и персонални компютри изглежда е част от този план. Според изтеклата информация обединението ще доведе до съкращаване на работни места и намаляване на разходите.

За първото тримесечие на настоящата финансова година двете звена са генерирали близо половината от 30-те милиарда долара приходи на HP.

Най-четени