HP разделя бизнеса си в две отделни компании 07.10 | 09:33

Очаква се това да бъде обявено официално в началото на седмицата

От Мина Стойчева

Hewlett-Packard (HP) ще раздели компанията на две фирми. Идеята е едната от тях да отговаря за бизнеса с производство на компютри и принтери, а другата - за хардуерната поддръжка, съобщава BBC.

От технологичния гигант в момента изпълняват план за преструктуриране на компанията. През последните години от HP бяха принудени да освободят стотици служители от офисите си по цял свят. Освен това през изминалия месец от фирмата регистрираха значително намаление на печалбата си въпреки лекото увеличение на приходите от продажба на персонални компютри. 

Според изпълнителният директор на компанията Мег Уитман в последно време се наблюдава нарастващо търсене на персонални компютри, но въпреки това темповете на развитие на този сектор са бавни в момента. Очаква се разделянето на HP да бъде обявено в началото на седмицата. 

В края на май от технологичната компания обявиха намерението си да съкрати допълнително между 11 000 и 16 000 служители. Преди две година корпорацията съобщи за закриването на 34 000 работни места като част от план за реконструкция.

През 2012 година Hewlett-Packard започна изпълнението на тази стратегия, целяща да улесни бизнес процесите в компанията, да ускори иновациите, да намали разходите и да спомогне за постигането на по-добри резултати.

Водещи

Най-четени