Huawei работи върху собствена мобилна OS? 13.09 | 13:30

За момента китайският гигант отрича, че готви конкурент на Android и Windows Phone

От Георги Георгиев

Китайският комуникационен производител Huawei Technologies отрече да има конкретни планове за създаването на мобилна операционна система, съобщи Bloomberg. Според информация, разпространена по-рано от новинарския бизнес сайт Sohu.com, Huawei разработват нова мобилна платформа, конкурираща популярнaта Android на Google.

"Huawei няма намерение да пуска собствена операционна система в обозримо бъдеще", заяви говорителят на компанията Скот Сайкс. "Иновационната ни стратегия се управлява от нашата отдаденост към отвореното сътрудничество", допълни той.

Според Sohu.com обаче основателят на китайския гигант Рен Женгфей е съобщил пред служители в изследователското звено на Huawei, че е необходимо да се разработи мобилна операционна система, която да се използва в случай, че компанията изгуби достъпа си до Android или до Windows Phone.

Huawei, чиито водещ смартфон Ascend P1 работи под Android 4.0, в момента разширява продажбите на мобилни устройства, опериращи със софтуера на Google. Увеличаването на продажбите в сектора и мощното навлизане в облачните и бизнес услуги са част от амбициозните планове на компанията да утрои приходите си до 100 млрд. долара годишно през 2021 г. Само за тази година компанията планира да продаде близо 60 млн. смартфона.

По думите на цитирания от Sohu Рен създаването на собствена операционна система е "стратегически ход" и "предпазна мярка срещу катастрофа" в случай че Google и Microsoft в даден момент отрежат достъпа до своите операционни системи.

"Не разполагаме с план за представяне на собствена операционна система и не очакваме това да се случи в близко бъдеще", отсече в крайна сметка Скот Сайкс.

Водещи

Най-четени