Intel представи второ поколение чипове Core vPro 08.03 | 18:58

Ред нови функции в процесорите помагат за повишаване на компютърната сигурност

От Георги Георгиев

Intel представи фамилията Core vPro процесори от второ поколение, която се отличава с повишена производителност, нова архитектура и системи за сигурност, пише сайтът CBR microelectronics.

Освен това чиповете разполагат и с Turbo Boost Technology 2.0 и нов набор векторни инструкции (AVX). От Intel се похвалиха, че новият Core vPro i5 процесор ускорява бизнес приложенията с 60%, многозадачния режим със 100% и криптирането на данните с 300%.

В процесорите е вградена и трета версия на технологията против кражби (AT 3.0). Тя предоставя защита срещу неприятни инциденти като кражба на лаптопа, хакерски атаки и загуба на данни.

При AT 3.0 е въведена функцията "отровното хапче" (poison pill). "Отровното хапче" може да бъде изпратено по интернет като криптирано, заверено SMS съобщение от оторизиран администратор по 3G клетъчна мрежа и да деактивира лаптопа секунди, след като крадците го включат.

След като бъде възстановен или върнат на притежателя му, системата може да бъде реактивирана подобен начин с друго съобщение. От компанията добавят, че AT 3.0 дава възможност на властите да установят с точност местоположението на липсващия лаптоп благодарените GPS системата и 3G модеми.

AT 3.0 разполага и със stand by защита, която увеличава сигурността откраднатия лаптоп, ако той е бил оставен в уязвимия stand by режим. При събуждане, системата може да промени нормалната процедура за логване, така че да се изисква криптиран логин, който е много по-сигурен от стандартните име и парола.

Чиповете на Intel са снабдени и с новата технология за защита на идентичността (IPT), която защитава компютъра от кибер атаки срещу сайтове, съдържащи корпоративна информация, сайтове електронно банкиране, сайтове за електронна търговия и др.

В допълнение дистанционният контрол Клавиатура-Видео-Мишка (KVM) позволява на техниците от поддръжката да имат дистанционен достъп до системата и така да не им се налага да идват на място, за да отстраняват възникналите проблеми.

Водещи

Най-четени