Intel дава милиони за разработката на супер лаптопи 11.08 | 17:34

300 млн. долара ще отидат за създаването на мощните и компактни Ultrabooks

От Георги Георгиев

Световният лидер в производство на чипове Intel мечтае за бъдеще, в което потребителите няма да страдат от болки в гърба, предизвикани от мъкненето на тежките лаптопи насам-натам, както и непрекъснато да се притесняват колко още ще издържи батерията им.

Компанията се надява, че времето на техните мечти ще дойде само след няколко години, благодарение на инвестиции от 300 млн. долара в разработката на нов клас супер лаптопи, наречени Ultrabooks, пише Digital Trends.

Парите ще отидат при разработчици, работещи върху технологии, които ще бъдат основата на по-тънки и леки лаптопи, способни да издържат по цял ден без презареждане.

Гигантският фонд ще бъде управляван от Intel Capital – инвестиционното звено на технологичния гигант.

Intel вече е запазил търговската марка Ultrabook, която в изявление на компанията е описана като устройство, което притежава възможностите на съвременните лаптопи, като по същото време физическите му характеристики са като тези на днешните таблети.

Макар че все още не е напълно ясно, изглежда, че Intel иска да постави чиповете си в ноутбуци, които предлагат по-голяма мощност, по-дълъг живот на батерията и са с дизайн, различен от традиционната за лаптопите мидена черупка, коментират от технологичния сайт.

От компанията заявяват, че ще трябва да бъдат разработени следващите три поколение чипове, преди да се достигне до размерите и нивата на енергийната консумация, нужни за идеалния Ultrabook.

Както iNews вече писа, един от "пионерите" при новите лаптопи ще бъде 11.6-инчовият ноутбук UX21 на ASUS с тегло 900 грама, който бе обявен в края на май.

Работата по бъдещите супер лаптопи стартира тази година с Core процесорите от второ поколение, които позволяват създаването на ноутбуци с дебелина от едва 0,8 инча (2 сантиметра). Консумацията на енергия пък ще бъде основната цел с процесорите Ivy Bridge, които се очаква да бъдат по-ефективни и с по-голяма графична мощност от сегашните предложения.

През 2013 г. накрая ще излязат процесорите от серията Haswell, при които консумацията на енергия ще бъде намалена наполовина в сравнение със сегашните, което ще увеличи живота на батериите и ще позволи създаването на по-тънки устройства благодарение на намаленото топлинно излъчване.

Водещи

Най-четени