Intel с 3 млрд. долара печалба за тримесечието 17.10 | 10:31

Приходите на компанията за третото тримесечие за достигнали 13.5 млрд. долара

От Георги Георгиев

Щатският технологичен производител Intel обяви приходи за третото тримесечие на годината в размер на 13.5 млрд. долара, печалба от основна дейност от 3.8 млрд., нетна печалба от 3 милиарда, съобщиха от компанията. Печалба за акция за периода е 58 цента. Така компанията отчете спад с 14% в печалбите на годишна база. Основните причини за по-лошото представяне се крият в тежките икономически условия в момента.

За изминалия период компанията е генерирала близо 5.1 млрд. в брой от операции, платени дивиденти от 1.1 млрд. и е използвала 1.2 млрд. долара за обратно изкупуване на акции.

"Нашите резултати за третото тримесечие отразяват продължаващата трудна икономическа среда”, каза по случая Пол Отелини, президент и главен изпълнителен директор на Intel. "Светът на компютърните технологии е в средата на период на водещи иновации и креативност. Обръщайки се към четвъртото тримесечие, ние със задоволство отбелязваме продължаващия напредък на ултрабуците и телефоните, както и се вълнуваме от излизането на пазара на редица базирани на Intel таблети”, допълни Отелини.

В края на септември Intel и група производители на оригинално оборудване обявиха първата вълна от нови таблети и хибридни устройства (между таблет и лаптоп), базирани на чиповете IntelCore vPro, Intel Core и Intel Atom. Новите устройства, базирани на Intel Atom процесора ще работят под очаквания в края на месеца Windows 8.

Сред компаниите, които ще правят таблети с архитектура на Intel, са Acer, ASUS, Dell, Fujitsu, HP, Lenovo, LG Electronics, Samsung и ZT.

Водещи

Най-четени