Intel готви бляскаво бъдеще за ултрабуците 13.09 | 15:28

Те ще бъдат по-леки, тънки и пълни с иновации, твърди световният хардуерен производител

От Георги Георгиев

Ултрабуците на Intel от следващо поколение ще бъдат по-леки и тънки, и същевременно пълнис нови функционалности, които в добрия случай потребителите ще възприемат като качествени иновации, а в лошия – просто като ненужен пълнеж, коментират от phys.org.

Бъдещето на ултралеките компютри бе представени официално от изпълнителните директори на щатската компания по време на организирания от Intel форум на разработчиците (Intel Developer Forum). Сред част от включените в тях екстри са функция за разпознаване на гласове, докосване, проследяване на движението на пръста, добавена реалност и дори базиран на жестовете интерфейс.

Така един ден в ултрабуците ни ще бъдат добавени тези технологии, които по принцип се срещат във таблетите и смартфоните, смятат от Intel. Затова плановете на компанията предвиждат производителите на новото поколение машини да поставят в арсенала, характерен за мобилните джаджи на Apple, Samsung и компания – сензорни жироскопи, акселометри, системи за GPS и NFC (от комуникация на близки разстояния) и не на последно място – възможност за връзка с мобилните 3G и 4G LTE мрежи.

Една от новите екстри например e инструментът за разпознаване на гласове, наречен Dragon Assistant. Създаден от Nuance, той се очаква да се появи официално в машините на Dell по-късно през годината. Друга функционалност е свързана със сензорните екрани, с които ще разполагат близо 40 нови модела ултрабуци, които ще работят под задаващият се през октомври Windows 8.

Говорейки нови ултрабуци, базирани на интелски технологии, не можем да не и споменем за новото поколение процесори с Haswell архитектура, които са в основата на всички тези иновации. Макар че са базирани 22 nm технология (като моделите от серията Ivy Bridge), Haswell чиповете ще са с дизайн, който ги прави по-мощни и същевременно икономични. Всичко това ще доведе до удължен живот на батерията и до засилване на тенденцията към създаване на нови модели, които могат да се трансформират от ултрабук в таблет и обратно.

За да улесни софтуерните разработчици, лидерът в производството на компютърни чипове обяви, че през октомври ще представи нов софтуерен пакет, наречен Intel Perceptual Computing SDK 2013 Beta. С негова помощ програмистите ще създават приложения за всички изброени по-горе нови функционалности.

Към момента на пазара се предлагат към 70 модела ултрабуци на различни марки, като амбицията на Intel е през следващата година техният брой да бъде удвоен.

Водещи

Най-четени