Kindle Fire е най-продаваният таблет под Android 30.01 | 12:36

За 3 месеца таблетът на Amazon успя да „отхапе“ половината от пазарния дял на Galaxy Tab

От Георги Георгиев

Таблетът Kindle Fire на Amazon, който се появи през ноември миналата година, задмина по продажби Samsung Galaxy Tab. Това го превърна в най-търсения таблет под Android към момента, съобщават от Androidnewscenter.com.

По-малко от месец след появата си Kindle Fire вече държи 35,7% от общият пазар на Android таблети, докато продажбите на Galaxy Tab са спаднали до 35,6%, показват данните на анализаторите от Flurry. За сравнение, през ноември 2011 г. таблетът на Samsung e притежавал внушителните 63% от Android-пазара, а продажбите на Fire били в рамките на скромните 3%.

Така успехът на компактния модел засили позициите на операционната система на Google през четвъртото тримесечие на 2011 г., коментират анализатори.

"През януари наблюдаваме масово приемане на Kindle Fire от страна на потребителите. Това доведе до рязък ръст в продажбите му, които успяха да задминат и тези на Galaxy Tab”, каза по случая вицепрезидентът на Flurry Питър Фараго, цитиран от Ibtimes.com.

Освен създателите си, успехът на Kindle Fire ще зарадва и разработчиците на платени приложения в Amazon App Store. Сравнителен анализ на петте най-сваляни платени приложения в Amazon App Store и Android Market показва, че през Fire са свалени средно 2,5 пъти повече платени софтуерни продукта от тези през Galaxy Tab.

Kindle Fire бе представен в края на септември лично от изпълнителния директор на Amazon Джеф Безос. Благодарение на ниската си цена от 199 долара, добрите си технически параметри и широката гама от услуги, Fire успя да се превърне в един от водещите таблети под Аndroid. Така таблетът засили позициите на операционната система на Google срещу "големия враг" - Apple и техния iPad, който според данни на Appolicious към момента заема 58% от световния пазар.

Водещи

Най-четени