LG отново печели от смартфони и телевизори 25.04 | 11:22

Добрите резултати се дължат от силните продажби на телефоните от серията Optimus и на 3D телевизорите

От Георги Георгиев

Корейската LG Electronics публикува финансови резултати за последното тримесечие, които показват печалби за първи път от средата на миналата година, информира AP.

Компанията успя да надхвърли очакванията на финансовите анализатори, благодарение на съживените продажби на мобилни устройства и телевизори от висок клас.

LG обяви печалби в размер на 243 млрд. вона (215 млн. долара) за периода януари-март. За същия период миналата година загубите на корейския производител се равняваха на 15,8 млрд. вона (13,8 млн. долара).

Данните сочат, че общите продажби на компанията са спаднали със 7% в сравнение с година по-рано, но повишеното търсене на смартфони и телевизори от висок клас е дало тласък на печалбите на LG.

През 2011 г. бизнесът "умните” телефони на LG изпадна в криза, което доведе до загуби в размер на 286 млрд. вона (251 млн. долара). Днес обаче той бавно се възстановява с представянето на новата серия Optimus и хвърлянето на повече ресурси, към по доходоносните телефони от висок клас.

Подобно раздвижване се забелязва и при телевизорите. Въпреки слабото търсене на пазарите в Европа и другите развити държави, звеното на LG, занимаващо се с производството на телевизори записа оперативна печалба, която е почти два пъти по-висока от отчетената година по-рано.

Тук търсене е било задвижвано основно от скъпите 3D-телевизори, които са се купували в Южна Корея.

Водещи

Най-четени