LG продава акции, за да финансира смартфоните си 03.11 | 15:09

С получените 945 млн. долара компанията ще подкрепи губещия си бизнес със смартфони

От Георги Георгиев

Южнокорейкската технологична компания LG обяви в четвъртък (3 ноември), че ще предложи на акционерите си нови акции на стойност 945 млн. долара. С получените пари LG се надява да даде нов тласък на губещия си бизнес със смартфони и отново да поеме инициативата в този сектор, съобщава Reuters.

Новината доведе до спад в цената на акциите на втория по големина производител на телевизори в света с 14%. Притесненията на акционерите са свързани основно с факта, че новата емисия ще намали стойността на притежаваните от тях дялове. От началото на годината общият срив на акциите достигна над 40%.

Спадът от четвъртък е най-големият за един ден за последните три години. Той доведе до спад в пазарната цена на компанията с близо 1 млрд. долара.

Бизнесът с телефони на LG отчете близо 892 млн. долара загуби за последните 6 тримесечия. За това време LG не успя да предложи успешни модели, с които да конкурира лидерите Samsung и Apple. Само за периода юли-септември загубите на корейската компания са се увеличили двойно в сравнение с предходните три месеца.

Акциите на LG са едни от най-зле представящите се на пазара за технологична компания наред с тези на Nokia и Research in Motion (RIM).

Водещи

Най-четени