LTE мрежата – достъпна и у нас от началото на 2012 г. 30.11 | 15:04

Първите градове с 4G покритие по новия стандарт ще са София, Варна, Русе и Добрич

От Георги Георгиев

Българският телекомуникационен оператор Мобилтел ще осигури достъп на крайните потребители до технологията за пренос на данни от ново поколение LTE (на 1800 MHz) от началото на следващата година, съобщиха от компанията.

През септември тази година телекомът демонстрира за първи път скоростта на пренос на данни при използване на услуги по стандарт LTE. Първите градове с покритие ще са София, Варна, Русе, Добрич. Планира се броят им да се увеличава поетапно до края на 2012 година.

Първоначално компанията ще предложи достъп до LTE на български фирми, които могат да бъдат както клиенти на Мобилтел, така и на други оператори, стига да се намират в зона на покритие.

Стиковете за мобилен интернет, както и интернет потреблението, ще са безплатни за фирмите, избрани да станат първите ползватели на LTE в страната, обещават от компанията.

LTE е технология, която осигурява не само скорост, но и капацитет, който да поеме все по-увеличаващия се обем от данни, обменяни през мобилен интернет.

Според последните световни прогнози до 2016 година потребителите на мобилни широколентови услуги за достъп до интернет ще достигнат 5 милиарда. Новата технология ще увеличи възможностите на потребителите за достъп до широколентови услуги, което пряко ще повлияе на икономиката, ще спомогне развитието на електронното правителство, на осигуряването на равни възможности до работни места и други.

За настоящата си мрежа компанията притежава сертификат от германската компания NET CHECK за "Най-бърза 3G мрежа в България”. В момента осем от големите градове – София, Варна, Пловдив, Бургас, Русе, Плевен, Враца, Шумен, използват най-бързата скорост за мобилен интернет – до 42 мегабита. До края на тази година към тази група ще се присъединят и жителите на Добрич, Видин и Монтана.

Водещи

Най-четени