Lenovo отбеляза скок от 30% за тримесечието 16.08 | 09:06

Високият ръст на китайския гигант се дължи основно на персоналните компютри

От Георги Георгиев

Вторият по големина производител на персонални компютри – китайската Lenovo, съобщи за 30-процентов  ръст в печалбите си за първото финансово тримесечие на годината, пише Bloomberg. Сериозният успех е постигнат благодарение на повишения пазарен дял на компанията в световен мащаб, който в момента е сравним с този на лидера Hewlett-Packard.

Статистиката сочи, че нетните приходи на Lenovo са нараснали до 141 млн. долара за трите месеца до 30 юни, като за същия период година по-рано те са били 108,8 млн. долара. Резултатите надвишават осреднената прогноза на анализатори, които предрекли печалби в размер на 133,5 млн. долара.

За този период китайският концерн е увеличил доставките си персонални компютри, в това число и на лаптопите си от серията Thinkpad, с почти 15%. Това е сериозен успех на фона на кризата в сектора и спада в световните доставки на персонални компютри с 0.1%, сочат анализи на Gartner.

Така към момента Lenovo държи глобален дял от 14,7%, или само с 0,2% по-малко от този на лидера HP.
Миналия октомври главният изпълнителен директор на Lenovo Янг Янкинг постави за цел превръщането на компанията в световен лидер на PC-пазара. Ако това се случи, то Lenovo ще се превърне първата китайска компания, достигнала върха в дадена технологична ниша.

За да гарантира успеха си, китайският гигант смята скоро да навлезе и на пазара на смартфони, таблети и свързани с интернет телевизори, които да конкурират продуктите на Apple, Samsung и японските компании.

Водещи