Microsoft на загуба за тримесечието? 03.07 | 14:19

Причината – отписването на активи на закупената през 2007 г. aQuantive на стойност 6,2 млрд долара

От Георги Георгиев

Microsoft ще отпише активи на стойност 6,2 млрд. долара на притежаваната от нея компания за онлайн реклама aQuantive, която бе придобита преди пет години. Поради тази причина е много вероятно американският технологичен гигант да запише загуби за настоящото тримесечие.

Microsoft закупи aQuantive за 6,3 млрд. долара в брой, с намерението тя да се превърне в конкурент на Google в надпреварата ѝ по ръст на приходите от реклама, припомня Econ.bg.

Обезценяването на активите обаче буквално обезсмисли ползата от придобиването на компанията, въпреки че имаше известно влияние върху акциите на Microsoft в търговията в понеделник. Покупката на aQuantive през 2007 г. е една от най-големите придобивки в историята на компанията на Бил Гейтс.

В публикувано в понеделник изявление от Microsoft заявиха, че придобиването не е ускорило растежа до очакваната степен в допълнение на обезценяването на активите. Това отписване най-вероятно ще заличи всякакви печалби за четвъртото тримесечие на софтуерния гигант.

Преди да бъде оповестена новината за отписването, анализаторите на Wall Street очакваха Microsoft да оповести за четвъртото си тримесечие нетна печалба в размер на около 5,25 млрд. долара, но това очевидно няма да се случи. Данните за резулатите на корпорацията за тримесечието ще бъдат официално оповестени на 19 юли.

Освен това от Microsoft заявиха, че прогнозират занижен бъдещ растеж и печалба от търсачката Bing и интернет портала MSN.

Водещи

Най-четени