Пазарният дял на Windows 7 премина 50% 03.07 | 09:59

Всички, които искат да ъпдейтнат старите си операционни системи до Windows 8, ще трябва да платят само 40 долара

От Георги Георгиев

За първи път в историята Windows 7 е успяла да заеме над половината от глобалния пазар на операционни системи. Това сочат данните на анализаторите от StatCounter, цитирани от BGR news.

Статистиката сочи, че пазарният дял на Windows 7 за юли е достигнал 50.2%. На второ място е 11-годишният "ветеран" Windows XP, чиито дял е 29.9%. Премиерата на Window 7 се състоя преди почти три години – през октомври 2009 г.

Въпреки че тогава софтуерът на Microsoft получи възторжени отзиви, неговото приемане стана по-бавно от това на Windows XP. Така "седмицата" успя да задмине предшественика си едва миналата есен, а психологическата бариера от 50% бе прескочена едва няколко месеца преди появата на Windows 8.

По отношение на бъдещата операционна система от Microsoft съобщиха, че тя ще струва само 40 долара за всички, които решат да я купят като ъпгрейд на притежаваните от тях Windows XP, Windows Vista, или Windows 7, съобщават от Tecca.

Това е значителен спад в цената в сравнените с другите ъпдейти на Microsoft. Закупуването на Pro версията на Windows 7 струва 99 долара а Home Premium се предлага за 50 долара. Цената на новата операционна система ще бъде малко по-висока за тези, които искат към пакета им бъде включено и DVD с Windows 8.

Наскоро от Microsoft обявиха и специална оферта за новите си клиенти – Windows 8 ще се продава за скромните 15 долара за всички, които си купят ново PC след 2 юни тази година.

Водещи

Най-четени