Microsoft представи нов Windows Phone 30.10 | 10:25

С Windows Phone 8 компанията ще заложи на повече и по-качествени приложения

От Георги Георгиев

След като миналата седмица пусна дългоочаквания Windows 8 щатският софтуерен производител Microsoft официално представи нова версия на своя мобилен софтуер Windows Phone, за който се очаква за бъде с широка поддръжка от страна на производителите на смартфони, мобилните оператори и разработчиците на приложения.

Системата идва в момент, в който компанията се опитва да позиционира своите мобилни устройства под Windows като качествена алтернатива на Apple и устройствата под Android, коментират от AP.

Windows Phone 8 е наследник на Windows Phone 7 - пуснатата преди две години ОС, която така и не успя да постигне желания пазарен успех. Новата система ще работи върху нов клас по-мощни телефони, като основните от тях ще дойдат от Nokia, Samsung и HTC. Очаква се трите компании да пуснат общо осем смартфона под Windows 8 преди края на годината.

"Хората по целия свят ще се влюбят в телефоните под Windows Phone”, коментира изпълнителният директор на Microsoft Стив Балмър по време на представянето на новата система в Сан Франциско в понеделник.

По време на събитието от Microsoft заявиха, че смятат на наваксат и по отношение на приложенията, създадени от трети страни. За момента достъпните за Windows Phone приложения са около 120 хиляди, но част от най-популярните за другите операционни системи. Причината – много е трудно да се убедят програмистите да модифицират софтуера за относително малък брой смартфони.

От Microsoft обещават скоро 46 от 50-те най-популярни смартфон приложения да бъдат достъпни и под Windows Phone 8. Тук очаква най-накрая и появата на официално Skype приложение, тъй като Windows Phone 7 то остана недовършено под формата на бета версия. Skype ще функционира в режим очакване на постъпващи обаждания, без да черпи енергия от батерията.

Phone 8 щe зарадва родителите и т.нар. "детски кът" (Kid's Corner). Благодарение на него децата ще получават достъп до приложения и игри, които родителите са определили като безопасни за тях. Сред новите удобства тук е и възможността за свързване на приложенията със заключения екран, така че потребителят да може непрекъснато да следи какво се случва в реално време с тях, без да му се налагана включва телефона си.

Водещи

Най-четени