Microsoft съди британски търговец за фалшиви копия на Windows 04.01 | 18:04

Comet разпространи 97 хил. незаконни CD-тa на Windows Vista и XP

От Георги Георгиев

Щатската корпорация Microsoft заяви, че ще съди втория по големина търговец на електроника във Великобритания Comet Group за създаването и продажбата на "подправени" CD-та на Windows, съобщава Reuters.

В изявление на уебсайта си от Microsoft заявяват, че доставчикът е създал над 94 хиляди незаконни комплекта за възстановяване на Windows Vista и XP, за клиенти, които са си купили персонални компютри и лаптопи от него.

Към момента Comet, която е собственост на френският конгломерат Kesa Electricals, е в процес на продажба. Купувач е частният фонд OpCapita.

Говорител на Kesa съобщи пред Reuters, че Comet е предоставила дисковете като допълнителна услуга към своите потребители. Потребителите, които купуват персонални компютри или лаптопи, могат да създадат собствен диск за възстановяване. Много от тях обаче не го правят и след това се сблъскват с проблеми, когато системата им се срине.

CD-та за възстановяване на Windows бяха предлагани от Microsoft или производителите на компютри до 2007 г., но после тази практика беше прекратена, допълва говорителят на Kesa.

Водещи

Най-четени