Microsoft стяга Windows 8 за битка срещу iPad 13.09 | 11:00

Очакванията са новата операционна система да влезе в директен сблъсък с таблета на Apple

От Георги Георгиев

Microsoft ще представи официално следващото поколение на Windows  днес вечерта българско време. Новата операционна система, позната към момента като Windows 8, e опит на технологичния гигант да си възвърне загубените позиции от Apple. Миналата година компанията на Стив Джобс успя да задмине Microsoft като най-скъпа технологична компания в света.

В момента голямото притеснение на ръководството на Microsoft е фокусирано върху мощната доминация на iPad, който продължава да бъде хит на пазара от дебюта на първата си версия през 2010 г. Благодарение на обмислените ходове на Apple като относително ниска стартова цена и силна маркетингова кампания, за по-малко от година и половина таблетът беше продаден в 25 милиона екземпляра. Това доведе до създаването на цяла нова категория от електронни устройства на пазара, на който Apple се превърна в основния играч.

Новата ситуация представлява опасност и същевременно възможност за Microsoft, коментират от Mashable. Технологичният гигант не може да си позволи Apple да монополизира таблетния пазар, както това направи в миналото Microsoft с настолните операционни системи. От Microsoft правилно оценяват, че един успех на пазара на таблети ще засили позициите на компанията, които са отслабени от свиващия се PC-сегмент.

Поради тази причина новият хибриден Windows 8 е толкова важен. Операционната система от следващо поколение, която ще бъде представена днес на конференцията Microsoft Build в Каливорния, ще работи върху таблети и върху персонални компютри.

Заедно с Widows 8 се очаква да бъде представен и първият таблет, който ще работи под Windows 8. Според източници на Mashable негов производител e Samsung, а дизайнът му е разработен от Microsoft, като опит да се създаде алтернатива на iPad.

 

Водещи

Най-четени