Mобилните джаджи с интернет стават повече от хората 15.02 | 20:38

Cisco представи прогнозите си за развитието на мобилния трафик до 2016 г.

От Георги Георгиев

Технологичният гигант Cisco направи интересни предсказания за глобалния трафик на данни през мобилни устройства. Според публикувания доклад до края на годината броят мобилни устройства с връзка към интернет ще премине броя на хората на планетата.

"До 2016 г. на глава от населението по света ще се падат средно 1,4 мобилни устройва", се казва в актуализираната прогноза за развитието на глобалния мобилен трафик на данни, която бе публикувана от Cisco днес (15 февруари). Тогава по света ще работят над 10 млрд. устройства, които ще превишават значително очакваната популация от 7,3 млрд. души.

В тази бройка влизат не само смартфоните, но и таблетите, лаптопите, портативните игрални конзоли, електронните четци, автомобилните системи за забавление, дигиталните фоторамки, фотоапаратите и модулите тип "машина към машина". Последната категория включва технологии като безжичните мрежи, които актуализират съдържанието на дигиталните билбордове в градовете.

От Cisco съобщават още, че през 2011 г. глобалният мобилен трафик на данни се е покачил двойно за четвърта поредна година. До 2016 г. се очаква той да нарасне близо 16 пъти до 130 екзабайта годишно (които се побират на 33 милиарда DVD-та или 4,3 квадрилиона MP3 файла).

Не е изненадващ фактът, че стрийминг съдържанието и по специално видеофайловете се очаква да играят огромна роля в бъдещия скок на трафика на данни. Добрите новини за потребителите в случая са, че според прогнозите на Cisco скоростите на предаването на информация през мобилните мрежи ще се увеличат деветократно до 2016 г. Лошите са, че с някои изключения дните на тегленето без ограничения са преброени.

Целият доклад на Cisco можете да намерите тук.

Водещи

Най-четени