New York Times издава електронна книга за Wikileaks 27.01 | 13:31

В книгата ще бъдат описани детайли около историята на скандално известния сайт

От Георги Георгиев

Американският вестник New York Times реши да експериментира с новия източник на печалби за издателите в бъдеще – електронните книги.

В сряда изданието съобщи, че ще публикува първата си електронна книга, в която се описва историята на скандално известния сайт WikiLeaks, съобщиха от вестника.

Озаглавената "Отворени тайни: WikiLeaks, войната и американската дипломация" книга ще разказва за сагата около създаването на сайта и развитието му през последната година. През този периодбяха публикувани секретни документи и кореспонденция на държавния департамент на САЩ, засягащи силно чувствителни теми.

През последните месеци New York Times бе една от петте медии, които пускаха резюмета на материалите, които се очаква да бъдат публикувани на страницата на Wikileaks.

Електронната книга ще се продава на цена от .99 през вируталните книжарници на Amazon, Google, Apple и Barnes & Noble Inc.

По повод книгата изпълнителният директор на медията Бил Келър ще напише есе, в което ще се разказва как вестникът е започнал да си сътрудничи с със сайта на Джулиан Асандж и защо е решил да публикува документите. Книгата ще съдържа пълните текстове на документите, публикувани от Times, заедно с други 27 избрани материала.

С този ход вестникът се опитва да повиши доходите си от електронния бизнес и с това да компенсира намалените печалби от печатни реклами. Ръководството на медия обмисля и да въведе такси за онези читатели, които ползват над определен брой безплатни статии на сайта месечно.

Водещи

Най-четени