Nokia заведе патентни дела срещу HTC, RIM и ViewSonic 03.05 | 11:00

Става въпрос за 45 иновационни технологии, собственост на Nokia

От Георги Георгиев

Водещият финландски производител на мобилни телефони съобщи в сряда (2 май), че подал съдебни искове за нарушаване на патентни права срещу конкурентните мобилни производители HTC, RIM и ViewSonic. Делата са заведени в съдилища на територията на САЩ и Германия, информира AFP.

"Макар че предпочитахме да избегнем съдебния спор, трябваше да предприемем тези действия, за да се прекрати неправомерното използване на иновации и технология, които са наша собственост и не са широко лицензирани", се казва в изявление на компанията.

Делата засягат общо 45 патента, притежавани от финландския гигант. На територия на САЩ Nokia ще води съдебни битки срещу тайванската HTC и щатската ViewSonic. На германска територия ударът ще бъде насочен към канадската RIM – производителят на популярните в миналото смартфони Blackberry.

От финландската компания твърдят, че иновациите, защитени от техни патенти "се използват от различните компании за вграждането на хардуерни функционалности като антени с двойна функция, системи за управление на захранването и многомодулни радиосистеми". Сред защитените с патенти технологии са и различни системи за увеличаване на софтуерните възможности на смартфоните, отнасящи се до магазините за приложения, многозадачните режими, навигационните системи, динамичните менюта, кодирането на данни, имейл приложенията и др.

Днес Nokia изживява тежка криза на пазара на смартфони, на който прогресивно губи позиции спрямо конкурентите си от Apple и производителите на апарати под Android, начело със Samsung. Така за последното тримесечие Nokia отчете загуби от 929 млн. евро и спад в продажбите от 30% на годишна база.

За да обърне негативната тенденция, която я свали от позицията световен лидер на телекомуникационния пазар, днес финландската компания преминава през период на болезнено преструктуриране и промяна на стратегията. Един от ходовете, които Nokia предприе, е свързан с постепенния отказ от мобилната операционната система Symbian и преминаването към продуктите на Microsoft, с които Nokia сключиха стратегическо партньорство.

Водещи

Най-четени