Nokia отчете сериозни загуби за тримесечието 20.04 | 11:18

Слабите резултати се дължат най-вече на разходите, хвърлени по джойт венчърa Nokia Siemens

От Георги Георгиев

Финландският концерн Nokia обяви оперативни загуби за последното тримесечие в размер на 1,34 млрд. евро, съобщава Bloomberg.

Слабите резултати се дължат най-вече на недоходоносното сътрудничество с германската Siemens в областта на техническото оборудване – джойнт венчъра Nokia Siemens. Наред с това акциите на финландския технологичен производител спаднаха до най-ниските си нива от 15 години досега.

Загубите включват сумата 1,1 млрд. долара, платени за еднократни такси, от които 772 милиона са отишли за телекомуникационните мрежи на Nokia Siemens.

От друга страната приходите на финландския гигант са спаднали с 29% до 7,35 млрд. евро – най-ниските от 2004 г. досега. Основна причина за това са намалелите продажби на мобилни телефони в развиващите се пазари и спадащият марж на печалбите при смартфоните.

Nokia Siemens, чиито основни конкуренти са Ericsson и Huawei Technologies, през ноември обяви планове да съкрати 17 хиляди души, равняващи се на 23% на работната си сила. Заедно с това ръководството на губещия джойнт венчър предвижда в бъдеще компанията да се фокусира върху развитието на системите за мобилен широколентов достъп и свързаните с него услуги.

Бившият световен лидер в мобилната индустрия преживява сериозна криза през последните години. Маркетинговата капитализация на Nokia спадна със 70 млрд. евро, след като Apple пусна първия си iPhone през 2007 г. и след последвалата поява на множеството модели под Android.

Само за миналото тримесечие доставките на телефоните на Nokia са спаднали с 24% до 83 млн. продадени бройки. Това са най-ниските нива от почти шест години насам.

В момента финландската компания разчита да се измъкне от кризата благодарение на новите си модели Nokia Lumia, от които до момента са били продадени близо 2 млн. бройки.

Водещи

Най-четени