Nokia залага на евтини телефони с интернет и игри 19.05 | 13:47

С тях затъналата финландска компания ще брани позициите си при смартфоните от нисък клас

От Георги Георгиев

Финландската Nokia ще разшири портфолиото си от смартфони от нисък клас с два нови евтини модела, предлагащи достъп до игри, приложения и интернет. С тях компанията се надява да за засили позициите си на появяващите се пазар, информира Reuters.

След като загуби лидерството на пазара на скъпите мобилни устройства, днес Nokia започва да губи блясъка си и на пазара на модели, предлагащи базисни функции. До момента те бяха най-стабилният генератор на приходи за компанията.

Така за първите три месеца продажбите на най-евтините модели на Nokia са спаднали с 16%, като тази тенденция се наблюдава през четири от петте последни тримесечия.

Най-сериозните конкуренти на финландската компания в този сектор са китайските производители ZTE и Huawei, които през последните няколко месеца отбелязват значителен ръст в продажбата. В бизнеса скоро възнамерява да се включи и китайската търсачка Baidu, която също ще пусне евтин модел смартфон.

Новият модел Nokia 110 ще бъде продаван на цена от 35 евро, като доставките му ще започнат през настоящото тримесечие на годината. Моделът Nokia 112 пък ще бъде с три евро по-скъп, а дебютът му се очаква през есента. И двата модела ще използват платформата Series 40, заявиха от финландския производител.

От Nokia казаха още, че новите модели ще се продават с лиценз за сваляне на 40 игри от производител Electronic Arts и ще включват нов интернет браузър, създаден Novarra – щатска компания, която Nokia придоби през 2010 г.

Водещи

Най-четени