Nokia иска да се отърве от луксозното си подразделение 08.12 | 10:04

Според FT към Vertu вече има проявен интерес от потенциални купувачи

От Нели Минчева

Финландската компания Nokia иска да продаде луксозното си подразделение Vertu в рамките на програма за цялостно преструктуриране на бизнеса си. Това съобщава Financial Times (FT), цитирайки неназован източник, близък до групата.

Според информацията Nokia е ангажирала Goldman Sachs за работа по сделката за базираната във Великобритания Vertu. Разговорите обаче все още били в начален етап.

Vertu, която предлага луксозни ръчно изработени мобилни апарати, предстои да получи оценка на стойността си, като се има предвид, че годишните ѝ приходи са между 200 и 300 млн. евро.

По думите на източника на FT към компанията е проявен интерес от страна на групи за инвестиции в дялов капитал, чиито имена не се уточняват. Според източника на изданието се очаква внимание на Vertu да обърнат и големи групи за луксозни стоки, които да заложат на потенциала пред марката на развиващите се пазари.

Към момента официален коментар по темата не са предоставили нито от Nokia, нито от Goldman Sachs.

iNews припомня, че предходната стъпка за организационни промени във финландската компания беше оповестена в края на миналия месец. Тогава стана ясно, че Nokia спира работата на завода си в Румъния с цел "оптимизиране на разходите".

Водещи