Nokia пуска смартфони под Windows Mobile още през тази година 21.06 | 17:50

Финландският технологичен гигант се опитва да заздрави разклатените си позиции на пазара

От Георги Георгиев

Финландският производител на мобилни апарати Nokia планира да пусне на пазара първите си смартфони, работещи под мобилната версия на Windows тази година, заяви главният изпълнителен директор на компанията Стивън Елоп, цитиран от АП.

Плановете на компанията предвиждат серийното производство на новите смартфони да започне в началото на 2012 г., каза Елоп в речта си по време на технологично изложение в Сингапур и допълни, че в момента основната стратегия на Nokia в областта на смартфоните е фокусирана върху моделите, работещи под мобилната операционната система на Microsoft.

Днес Nokia среща жестока конкуренция от други технологични компании в различни сектори. Във високия ценови клас продуктите на компанията се борят със смартфоните на Apple, Samsung, HTC, RIM и др. В по-ниските класове конкуренцията идва от нови играчи, които подбиват сериозно цените на апаратите.

В речта си Елоп призна, че Nokia e била прекалено бавна, за да реагира адекватно на предизвикателствата на днешния пазар и съобщи, че компанията възнамерява да намали цените на своите мобилни телефони.

Тези новини идват на фона на незадоволителните финансови резултати на Nokia, според които приходите и печалбите за второто тримесечие на годината са били под прогнозните нива.

По време на изложението в Сингапур Nokia представи и новия си модел смартфон N9, който е базиран на платформата MeeGo. Той ще бъде пуснат в продажба до края на годината, като точната дата за момента остава в тайна.

От компанията заявиха още, че планират да пуснат десет нови модела смартфони, работещи под операционната система Symbian през следващите 12 месеца.

През февруари 2011 г. Nokia подписа стратегическо споразумение с Microsoft за цялостното преминаване на смартфоните ѝ под операционната система Windows phone в бъдеще.

Водещи

Най-четени