Nokia слага край на Symbian 25.01 | 11:39

Смартфонът 808 PureView ще бъде последният, който използва популярната операционна система

От Кремена Бедерева

Финладският производител на мобилни телефони Nokia призна, че смартфонът 808 PureView, който се появи през лятото на 2012 година, ще остане последният апарат, базиран на операционната система Symbian, съобщава TechCrunch.

Новината идва след финансовия отчет на компанията за четвъртото тримесечие на 2012 година.  

За октомври-декември 2012 година Nokia е продала 2,2 милиона смартфона, базирани на Symbian. В същото време за същия период, но базирани на новата мобилна операционна система Windows Phone, са продадени два пъти повече смартфона - 4,4 милиона.

Разработката на ОС Symbian започна през далечната 1998 година. В нея, освен Nokia, са взели участие и компаниите Psion, Ericsson и Motorola. Предшественик на Symbian се явява операционната система EРОС, която Psion започва да развива през 80-те години на миналия век.

На базата на платформата Symbian са създадени няколко операционни системи: S60, използвана в апарати Nokia, LG и Samsung , UIQ - за Motorola, Sony Ericsson и MOAP - Sharp и Fujitsu.

През 2009 година Nokia основа организация с нестопанска цел Symbian Foundation, която имаше за цел да превърне Symbian в операционна система с отворен код.

През 2011 година Nokia сключи договор с Microsoft и започна разработка на смартфони, базирани на Windows Phone, а развитието на Symbian бе възложено на Accenture.

В момента компанията, освен апарати с WP, предлага и евтини телефони от серията Asha, базирани на S40.

Водещи

Най-четени