Nokia се отказва от нов софтуер за евтини телефони? 26.07 | 16:31

Според изтеклата информация базираната на Linux софтуерна платформа Meltemit така и няма да замести Series 40

От Георги Георгиев

Изпадналият в затруднение финландски производител на мобилни телефони Nokia се е отказал от нов софтуерен проект, с който компанията се е надявала да конкурира масовите модели под Android. Тези планове на Nokia са били обявени от три различни информирани източника, цитирани от Reuters.

Според изтеклата в медиите информация финландският гигант се е надявал, че ще успее да лансира базирана на Linux платформа, наречена с кодовото име Meltemi. Плановете предвиждали тя да подмени остаряващият софтуер Series 40 в по-новите евтини модели телефони на компанията. Мащабната реорганизация за намаляване на разходите обаче ще остави Meltemi на ниво проект, сочат източниците.

Според анализатори отказът от платформата ще застраши силните позиции на генериращия загуби финландски гигант на пазара на масови телефони в ценовия диапазон 100-200 долара. По данни на компанията за анализи IDC за първото тримесечие Nokia е контролирала 20% от този пазар.

В средата на миналата година в интернет изтече видеоклип, в който изпълнителният директор на Nokia Стивън Елоп представя платформата Meltemi. Компанията обаче никога не обявява официално тази разработка.

През юни тази година Nokia съобщи, че планира да ореже нови 10 хил. работни места или една пета от персонала в бизнеса с телефони в опит да спре да генерира загуби.

Днес нейната платформата Series 40 се използва върху около 2 млрд. телефона по целия свят, което я прави най-разпространения софтуер на пазара. За съжаление на Nokia Series 40 не може да се използва при смартфоните – ниша, при която Android е едноличен лидер с пазарен дял от около 60%.

Миналата година финландците се отказаха от собствената си смартфон платформа Symbian и заложиха на Windows Phone. За момента обаче продуктът на Microsoft има ограничено влияние на пазара, отчасти поради високите цени на смартфоните, които работят под него.

Водещи

Най-четени