Panasonic отново чака колосални загуби 01.11 | 14:01

За пръв път 62 години японският гигант няма да изплаща дивиденти

От Георги Георгиев

Японският производител на електроника Panasonic предупреди, че ще претърпи загуби за втора поредна година от колосалните 10 млрд. долара.

Прогноза е в противоречие с предишните разчети на компанията, които предвиждаха дори печалба. Като цяло резултатите на компанията са отражение на дълбоките и неизменни проблеми на сектора на потребителската електроника в Япония, пише Econ.bg.

Базираната в Осака компания съобщи, че очаква да приключи финансовата година, завършваща през март 2013 г., с нетна загуба в размер на 765 млрд. йени (9,6 млрд. долара). Това е драматичен обрат, като се има предвид предишната прогноза на Panasonic за печалба в размер на 50 млрд. йени.

От компанията освен това съобщиха, че за пръв път от 1950 г. няма да изплащат дивиденти.

През миналата година загубите на Panasonic бяха дори малко по-големи – в размер на 772 млрд. йени. С това кумулативният дефицит на компанията за последните 5 години достига огромната сума от 2 трлн. йени.

Компанията съобщи, че ще отпише стойността на свои инвестиции в соларни панели, литиево-йонни батерии и мобилни телефони – сфери на дейност, в които тя вложи пари и, меко казано се провали, като беше надвита от свои по-иновативни чуждестранни конкуренти, коментира Financial Times.

Решението е поредната стъпка в посока на преструктурирането на компанията – процес, който започна миналата година с губещото подразделение за телевизори на Panasonic.

Повече по темата четете в Econ.bg.

Водещи

Най-четени