Panasonic поема по пътя на съкращенията 29.05 | 16:02

Вероятно близо 3.5 хил. работни места ще бъдат закрити заради тежката криза, в която компанията се намира

От Георги Георгиев

Японската технологична корпорация Panasonic обмисля сериозни съкращения в своя щаб в Осака. Ходът се приема като опит за справяне с кризисната ситуация в компанията, характерна понастоящем за повечето японски технологични компании.

За миналата фискална година Panasonic отчете рекордни загуби. Явно това е начинът, по който той ще се опита да стабилизира икономическото си равнище, коментира анонимен източник пред WSJ.

Вероятно половината от близо 7 хил. работни места ще бъдат закрити. Тук вероятно влизат и служители, които ще бъдат пенсионирани, и такива, които ще бъдат преместени в други отделения на компанията.

Главният щаб на Panasonic в Осака винаги е бил оставен непокътнат, въпреки съкращенията в други клонове на корпорацията. След като новият президент на компанията Казухиро Цуга ще поеме поста от 1 юни, от Panasonic щe търсят начини да намалят разходите си и да се възстановяват от рекордната загуба от 9,7 милиарда долара. Тя беше отчетена в края на фискалната година, която приключи на 31 март.

Очакванията са през тази година Panasonic да реализира нетна печалба в размер на 50 млрд. йени (6,2 млрд. долара).

Мярката ще бъде прокарана до есента. Очаква се до тогава да са завършили разговорите между ръководството и персонала, които трябва да започнат през юли.

Японските компании търпят сериозни загуби в последните години поради ожесточена конкуренция, идваща южнокорейската Samsung и Apple. Скъпата японската йена също се отразява на бизнеса поради кризата в другите валути. В тази ситуация японските стоки по-скъпи за потребителите отвъд Океана.

Наред с това продажбите на телевизори, които безспорно са хитовата ниша на Panasonic, вървят стремглаво надолу в последно време. Този факт се потвърждава и от данните, според които четвърта година поред от компанията регистрират загуби в тази сфера.

През 2009 г. Panasonic закупи Sanyo с надеждата да се установи на пазара на "зелената енергия" с продукти като презареждащи се батерии и слънчеви панели. Условията в тази ниша обаче коренно се промениха отново поради намесата на Южна Корея и Китай.

Водещи

Най-четени