Philips се отказва частично от потребителската електроника 30.01 | 12:02

Компанията ще се съсредоточи върху медицинската апаратура и осветителните тела

От Александър Бакалов

Холандският технологичен производител Philips, известен най-вече със своите телевизори и оптични медия устройства, реши да напусне частично пазара на потребителска електроника и да се фокусира върху бизнесите си с медицинска апаратура и осветителни тела, научаваме от Econ.bg.

Компанията, разработила едни от знаковите технологични продукти на XX век, ще продаде част от звеното си на японския производител на електроника Funai Electric Co за скромните 201 млн. долара.

Основната причина за решението е, че днес Philips е все по-слабо конкурентен на пазара на електроника, на който доминират големи играчи като Samsung, LG и Sony. Така холандският производител поема по пътя на други хай-тек компании като Siemens, Cisco и Alcatel, които също в даден момент се разделиха с бизнесите си с потребителска електроника.

Несъмнено промяната за Philips e историческа. В първите години на съществуването си 80-годишната компания изгражда име като производител на радиоапарати, а след това става и един от гигантите в производството на видео плейъри. През 80-те години на миналия век развитието на Philips обаче се забавя от появата стандарта на VHS.

 

Водещи

Най-четени