Philips реже разходите си 1.1 млрд. евро 11.09 | 13:55

Холандският електронен гигант мъчително се възстановява на цената на големи жертви

От Георги Георгиев

Ръководството на холанския електронен концерн Philips Electronics повиши целите си за орязване на разходите до внушителните 1.1 млрд. евро за годината и паралелно с това съобщи, че обмисля съкращаване на още 2200 служители, за да се справи с тежките икономически условия и разходите за пенсионно осигуряване, пише Reuters.

Компанията, която до момента си бе поставила за цел съкращаването на 800 млн. евро разходи, обяви плана преди срещата на инвеститорите в Лондон. За миналата година миналата година ръководството ѝ обяви съкращаване на 4500 работни места.

Макар и горчиви, тези мерки изглежда дават положителни резултати. Philips, която е май-големият европейски производител на електроника в Европа и световен лидер в производството на осветителни тела, обяви задоволителни приходи за второто тримесечие на 2012 г. Това даде на инвеститорите надежди, че драстичните промени, които дошлият преди година изпълнителен директор на компанията Франс ван Хоутен предприе, вече дават резултати.

Откакто е на върха на Philips Ван Хоутен се опитва да промени из основи корпоративната култура на компанията. Според него служителите и ръководството на холандския гигант не са достатъчно предприемчиви. Така за 12-те месеца Ван Хоутен свърши куп неща - обяви на два пъти, че очакваните печалби за тримесечието ще бъдат по-малки от прогнозираните, постави нови по-високи финансови цели, оряза хиляди работни места, подмени целия висш изпълнителен мениджмънт и отдели губещото производство на телевизори в отделен бизнес.

Резултатите не закъсняха - след две поредни тримесечия по-високи приходи от очакваните, шефът на Philips съобщи през юли, че фирмата му навлиза в "режим на устойчиво възстановяване".

Водещи

Най-четени