RIM забавя BlackBerry 10 по технологични причини 16.12 | 15:58

Следващото поколение смартфони няма да излезе поне до края на 2012 г.

От Георги Георгиев

Създателят на култовите в миналото смартфони BlackBerry - Research In Motion (RIM), съобщи, че новите телефони от серията ще се появят чак в края на следващата година. Моделът BlackBerry 10, който анализаторите приемат като критичен за бъдещето на компанията, ще бъде забавен поради технически причини.

По време на конференция с анализатори Майк Лазаридис, един от двамата главни изпълнителни директори компанията, заяви че десетата версия на BlackBerry ще се нуждае от високо интегрирани чипсети, които няма да бъдат налични до средата на 2012 година. Затова очакванията са RIM да пусне смартфона си до края на годината.

Според експерти бъдещето на RIM зависи от новата софтуерна платформа, която ще бъде инсталирана в телефоните. Изпадналият в сериозна криза канадски производител на смартфони се нуждае от наистина добър модел Blackberry, с който да задържи вниманието потребителите в САЩ. Днес все повече са привлечени от iPhone и моделите под Android, коментират от AР.

Отлагането на BlackBerry 10 е поредният от серия от неуспехи, която измъчва някогашния лидер в сектора. Сред черните точки, които RIM отбеляза в последно време, са таблетът PlayBook, който не успя да постигне пазарен успех. Това нанесе сериозни загуби на компанията, която беше принудена да го продава на много ниски цени.

Голям срив със системите за обработка на текстови съобщения през октомври фрустрира десетки милиони потребители и накара мнозина от тях да търсят алтернатива, основно в лицето на iPhone.

Заради тези провали приходите на RIM спаднаха със 71% за последното тримесечие в сравнение с миналата година.

Водещи

Най-четени