Samsung с добра новина за почитателите на бързите скороти 31.10 | 19:11

950 PRO SSD скоро на пазара

От Ивайло Коралски

Samsung анонсира 950 PRO SSD – професионално дисково устройство от висок клас. Въпросното е първото първия NVMe M.2 Form Factor SSD базиран продукт за масовия потребител.

Основната цел на корейския гигант е да обслужи нуждите на потребителите от висок клас, които се занимават с видео обработка и 3D програми. Ще се предлага вариант, както за бизнес лаптопи, така и на настолните компютри. Новото SSD е с форм фактор M.2, което означава, че потребителите с ултратънки ноутбуци и работни станции ще могат да се възползват от водеща в индустрията издръжливост, надеждност и енергийна ефективност.

Samsung 950 PRO SSD е първото устройство SSD на Samsung с интерфейс Non-Volatile Memory Express (NVMe*), M.2 форм фактор, вертикална NAND (V-NAND) технология и интерфейс Peripheral Component Interconnect Express (PCIe) 3.0. Благодарение на NVMe, който е оптимизиран за SSD устройства, потребителите на Samsung 950 PRO ще могат да се възползват от подобрена производителност и енергийна ефективност, което ще спомогне за удължаване на живота на батерията и може да намали оперативните разходи като цяло. 

Както вече отбелязахме, моделът е подходящ за потребителите, които се занимават с графичен дизайн, анализ на данни и 3D симулации на инженерни проекти. Компактният M.2 2280 форм фактор е съвместим с най-новото поколение настолни и мобилни платформи с M.2 PCIe слот и интерфейс.

950 PRO ще се предлага в две версии – с капацитет 512GB и 256GB. Версията с 512GB дисково пространство предлага скорост на последователно четене до 2,500MB/s и писане до 1,500MB/s. При произволен (случаен) достъп скоростта на четене е до 300,000 IOPS, а на писане до 110,000 IOPS. Моделът използва второто поколение матрица на Samsung MLC V-NAND 32-layer 128Gb с UBX контролер и идва с инсталиран софтуер Samsung Magician, който е важен за следене състоянието на SSD-то и ъпдейтите на фърмуеъра.

Устройство използва 256-битово криптиране AES Full Disk Encryption за защита на данните и технологията Dynamic Thermal Guard, която предпазва 950 PRO и данните при големи температурни вариации от 0 до +70°C. Моделът може да издържи на удар със сила до 1500G/0.5мс и вибрации с натоварване до 20G. 

Продажбите ще Европа е стартират следващата седмица.

Водещи

Най-четени