Samsung с контра-иск срещу Apple 30.06 | 12:14

Южнокорейската компания счита, че Apple е откраднала тяхна технология за iPhone и iPad

От Ивайло Ачев

Южнокорейският технологичен гигант Samsung заведе дело срещу Apple, обвинявайки американската компания в кражба на патент и непозволено използване на технологии за направата на iPhone и iPad, предаде агенция "Блумбърг". Искът е подаден в американския щат Делауер.

Освен завеждане на съдебен иск, преди два дни Samsung е поискал от Американската търговска комисия да спре вноса на устройствата, в които според южнокорейците има крадена технология.

Жалбата на Samsung е отговор на иск на Apple, заведен през април тази година срещу южнокорейската компания. В иска си американската компания твърди, че таблетът Galaxy на Samsung е "грубо копие" на iPad. При неговата направа според Apple са нарушени седем патента на американската компания.

Продуктите от серията Galaxy използват операционната система на Google Android, която директно се конкурира с мобилния софтуер на Apple iOS. Атаката срещу Samsung тогава бе фокусирана основно върху цялостния дизайн на серията Galaxy и дизайна на иконите на екрана в частност.

Apple е завела общо 16 иска срещу Samsung, в това число за неоснователно обогатяване, нарушаване на търговските марки и за десет патентни права.

Водещи

Най-четени